Шановні клієнти!
З 24 лютого по 24 березня наша компанія оголошує кредитні канікули для своїх клієнтів.
У цей період штрафи за несплачені платежі не нараховуватимуться.
Дія кредитних канікул може буде подовжена в залежності від ситуації в Україні.

Бережіть себе і своїх рідних! Віримо в перемогу України!

Як правильно розрахувати відсотки за кредитом

Як правильно розрахувати відсотки за кредитом

Перед оформленням кредиту потрібно заздалегідь порахувати переплату та відсотки, щоб розуміти рівень фінансового навантаження на сімейний бюджет. Для цього можна використовувати онлайн кредитний калькулятор, який показує графік оплати, розмір платежу на місяць, переплату. Знаючи правила користування цією зручною програмою, можна підібрати для себе вигідні умови позики, порівняти їх із програмами від інших МФО та банків.

Що таке кредитний калькулятор

Клієнтам банку важливо навчитися самостійно розраховувати вдома переплату за кредитом, розуміти, що таке повна вартість позики, реальний розмір процентної ставки, щоб порівнювати пропозиції різних кредиторів. Деякі люди мають проблеми, стикаючись з таким завданням, саме тому МФО та банки дбайливо пропонують у себе на сайтах кредитні калькулятори в Україні для швидкого розрахунку позики.

Пам'ятайте, що калькулятори в банках зазвичай видають клієнтам попередні дані, а за повними розрахунками доводиться звертатися до відділення. А ось МФО своїм позичальникам надає точний платіж до копійки.

Як працює онлайн-калькулятор

За допомогою кредитного калькулятора можна дізнатися:

  • Вартість позики, щоб оцінити вигоду певної програми кредитування.
  • Розмір платежу – для планування витрат на місяць.
  • Суму переплати, тобто розміру боргу, який потрібно віддати МФО або банку.

Допомагає онлайн кредитний калькулятор, якщо Ви плануєте взяти невеликий розмір кредиту. Тоді він дозволяє дізнатись більш точну суму переплати.

Як скористатися кредитним калькулятором:

  • Введіть суму кредиту.
  • Виберіть валюту та розмір відсотка.
  • Встановіть термін оплати.
  • Виберіть форму погашення – ануїтет, стандартну.
  • Додайте дострокові погашення (це зручно для тих, хто плануєте закрити позику якнайшвидше).

Наприкінці натисніть на кнопку «Розрахувати» та онлайн кредитний калькулятор видасть результат. Якщо хочете дізнатися про переплату автокредитом або іпотекою, споживчим кредитом у банку, то графік оплати покаже, яка частина ваших грошей йтиме на оплату основного боргу перед кредитором, яка – на погашення лише одних відсотків. В останній графі зазвичай є залишок заборгованості після кожної виплати.

Способи нарахування відсотків

Банки використовують 2 варіанти нарахування відсотків за кредитом – це стандартна форма та ануїтет. Вони відрізняються сумою до оплати, яку позичальнику доведеться вносити щомісяця, але не лише цим.

Диференційований графік

В цьому випадку тіло кредиту розбивають на рівні частини протягом усього терміну погашення, а відсотки нараховують на залишок позики. При цьому оплата більшої частини відсотків припадає на перші місяці та роки погашення заборгованості, але щоразу розмір платежу знижуватиметься. Через це кредитний калькулятор видає графік із різними значеннями оплат за позикою.

Ануїтетний графік

Використовується формула складного відсотка, тому без онлайн кредитного калькулятора тут не обійтись. При ануїтеті основний борг розбивається на нерівні частини, де невелика сума посідає початок терміну оплати, тому позичальник не швидко погашає основний борг перед банком.

Відсотки теж у цьому випадку нараховують на залишок по заборгованості, але оскільки борг знижується не так швидко, як із стандартної формі графіка, то й переплата буде вище. Єдиний плюс у тому, що розмір платежу фіксований, а це дозволяє завжди розпланувати свої витрати на кредит.

Що обрати

Примітно, що якщо порівнювати графіки платежів за ануїтетом та стандартною формою для іпотеки на 20 років, то платіж за ануїтетом завжди був нижчим, тому такий кредит здавався вигіднішим для неосвічених клієнтів банку. Але при порівнянні загальної суми переплати, при ануїтеті вона була більшою на 25-30%.

Якщо плануєте гасити борг від дзвінка до дзвінка, брати іпотеку бажано з оплатою за стандартною формою графіка. Коли хочете закрити іпотеку за кілька місяців (очікується продаж старої нерухомості), то сенсу у виборі форми оплати немає.

Як відбувається розрахунок платежів на онлайн-калькуляторі

Виконувати всі розрахунки по кредиту краще за допомогою кредитного калькулятора на офіційному сайті банку, МФО. Попередньо виберіть тип кредиту, щоб система самостійно вказала процентну ставку. У деяких випадках банківська програма може ставити запитання. Наприклад, онлайн-калькулятор за кредитом готівкою від "Райффайзен Банк Аваль" цікавиться, чи не отримуєте Ви у них зарплату. Якщо так, то зможете взяти максимальну суму до 1 млн. грн.

Якщо потрібна сума до 100 000 гривень, то у «РеКредит» також є свій онлайн кредитний калькулятор. Розрахуйте суму переплати, порівняйте з іншими фінансовими установами. З усіх питань звертайтесь до наших консультантів.