Шановні клієнти!
З 24 лютого по 24 березня наша компанія оголошує кредитні канікули для своїх клієнтів.
У цей період штрафи за несплачені платежі не нараховуватимуться.
Дія кредитних канікул може буде подовжена в залежності від ситуації в Україні.

Бережіть себе і своїх рідних! Віримо в перемогу України!

Як НБУ впливає на ставки по кредитам?

Як НБУ впливає на ставки по кредитам?

Що таке облікова ставка НБУ, і як вона позначається на кредитах для населення. Як зниження і підвищення ставки Нацбанку України вплине на онлайн-позики в МФО, і чи потрібно погашати тоді позики достроково, щоб не переплачувати кредитору.

Ставка рефінансування: в чому особливості показника

Облікова ставка НБУ - це розмір ставки по кредитах, які головний банк (в Україні - це Нацбанк, а ЄС - Європейський Центробанк) надає іншим банкам. Оптимально, коли ставка рефінансування - це відсоток, нижче якого установі буде невигідно видавати позики.

Для головного банку нашої країни дисконтна ставка стала інструментом, за допомогою якого можна регулювати показник інфляції. Якщо збільшувати її значення, то можна підвищити вартість депозитів і кредитів, що штовхає жителів країни більше економити гроші. Зниження річної ставки має протилежний ефект, так як люди починають більше витрачати кошти, що впливає на зростання цін.

Для чого потрібна ставка

Значення ставки:

  • Прямо впливає на величину ставок по кредитах.
  • Допомагає стабілізувати підвищення рівня цін на товари і послуги.
  • Виступає показником стану економіки в країні.

На практиці Нацбанк надає комерційним установам позики, а відсотком по ним виступає саме облікова ставка. Отримавши позикові кошти, банки вже в менших розмірах надають кредити фізособам і компаніям, встановлюючи свою ставку. Різниця між ставкою НБУ і ставкою по позиці - це прибуток установи.

При низькій ставці і швидкому ослабленні гривні кредитори беруть кошти у НБУ, переводять їх в будь-яку іноземну валюту, а після за рахунок знецінення гривні отримують заробіток, який покриває ставку. А ось при високому показнику рефінансування позик такі транзакції робити ризиковано, але тут і комерційні банки можуть відмовитися брати гроші у Нацбанку, так що не буде й нових позик для населення. По суті, це вдарить по економічній активності в країні, люди і підприємства стануть менше купувати і перестануть вкладати гроші в нові бізнес-проекти.

Що таке подвійна облікова ставка НБУ

Ще одна функція дисконтної ставки - застосування для розрахунку суми пені, штрафів та додаткових відсотків по кредитах та інших зобов'язаннях між юр. особами та фіз. особами. Часто використовується значення подвійної ставки, тобто це звичайна ставка х2.

На 19.04.2021 р розрахунок цього показника становить:

7,5% х 2 = 15% річних.

На законодавчому рівні встановлено, що максимальна сума пені за прострочення обмежується подвійною обліковою ставкою Нацбанку, що діє протягом терміну, за який буде стягуватися неустойка.

Як розраховується пеня

Формула розрахунку неустойки за прострочення по позиці виглядає таким чином:

Пеня = С х 2ПС / 365 (366 днів - це для високосного року) х Д, де

С - сума боргу

2ПС - подвійна облікова ставка для нарахування пені

Д - кількість днів несплати боргу

Що може вплинути на кредитну ставку НБУ

Рішення з приводу розміру облікової ставки приймає Нацбанк 8 раз на рік. Прогноз зниження показника будується на базі проведеного макроекономічного прогнозу на рік вперед. При цьому регулятор може ще більше знизити показник в зв'язку з впровадженням реформ та значним припливом інвестицій.

У зворотній ситуації, коли очікують проінфляційні ризики, то розмір облікової ставки може збільшуватися. Це спостерігається зараз, причини підвищення - відстрочка реалізації нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, ризики для стабільності країни, пов'язані з рішенням українських судів по відповідальності і зобов'язання екс-власників неплатоспроможних установ перед державою.

Як дисконтна ставка впливає на сферу кредитування

Чим нижча ставка рефінансування, тим більш доступними будуть позики для українців. Падіння відсотків змушує людей брати позики більш активно, купівельна спроможність зростає, а з нею і інфляція. Якщо кредити дорогі, значить дисконтна ставка досить висока для комерційних банків. Такі позики брати ніхто не хоче, але регулятор намагається своїми діями вплинути на підвищення загального рівня цін на товари і послуги.

Особливості для онлайн кредитування

З 1 липня 2020 року роботу МФО контролює Нацбанк. Ставка за позиками відрізняється в залежності від політики компанії. В середньому - це 2% в день, APR становить 730% річних. Так як ставка в мікрокредитах фіксована, то рівень облікової ставки не впливає на переплату по заборгованості, так що клієнтам МФО турбуватися нема про що. А ось для нових клієнтів ставки по позиці можуть підвищитися.

На тлі всіх МФО виділяється компанія ReCredit, яка не просто видає позики, а пропонує рефінансувати кредити у населення на більш вигідних умовах. Вони готові видати до 100 000 гривень на рік під 0,25% в день. APR в цьому випадку становить всього 100%. Для цього потрібен лише паспорт та ІПН. Кредитують віддалено, переводять кошти відразу на карту.

Чи варто погашати кредит достроково при підвищенні процентної ставки НБУ

З економічної точки зору повне закриття позики раніше терміну вигідно клієнтам МФО і банків при низькому рівні інфляції. В такому випадку гривня девальвує повільно. Якщо відбувається підвищення загального рівня цін на товари і послуги в процесі погашення заборгованості, то дострокове закриття позики краще відкласти на деякий час, щоб в майбутньому розплачуватися більш «дешевими» грошима.

Як ставка рефінансування позначається на депозитах

Якщо НБУ збільшує облікову ставку, то депозитні ставки в гривні повинні істотно зрости, але це буде відбуватися поступово. За старими вкладами умови залишаються незмінними. Якщо ви вирішили тримати заощадження в національній валюті, то найвигідніше - розірвати договір з банком, якщо не буде істотної втрати відсотків, а після - підписати нову угоду на більш вигідних умовах.

Прогноз ставки НБУ на кінець 2021 року

 

Ставку Нацбанк підвищив 15 квітня до 7,5%, заодно був переглянутий прогноз по інфляції. Це пов'язано з тим, що в 1 кварталі цього року інфляція вийшла за рамки закладеної величини в держбюджеті 5% ± 1.

 

На зростання показника вплинули деякі зміни в економіці України:

  • Зростання світових цін на енергоносії і продовольство.
  • Череда поганих урожаїв в останні роки.
  • Пожвавлення глобальної економіки.
  • Зростання споживчого попиту через підвищення зарплат.
  • Низька база порівняння.

В результаті НБУ довелося втрутитися, переглянути інфляційний прогноз з 7% до 8%, але при цьому очікується відкат показника до 5% в 1 півріччі 2022 року. Свіжий прогноз передбачає стабільність облікової ставки на позначці в 7,5% до кінця цього року. Якщо це не допоможе, регулятор і далі залишає за собою право змінювати ставку в бік збільшення.