Шановні клієнти!
З 24 лютого по 24 березня наша компанія оголошує кредитні канікули для своїх клієнтів.
У цей період штрафи за несплачені платежі не нараховуватимуться.
Дія кредитних канікул може буде подовжена в залежності від ситуації в Україні.

Бережіть себе і своїх рідних! Віримо в перемогу України!

Чому вам потрібна кредитна історія?

Чому вам потрібна кредитна історія?

Смартфон в розстрочку, споживчий кредит або покупка нової квартири - про такі позики можна забути, якщо у вас негативна кредитна історія (далі - КІ). Безкоштовна онлайн-перевірка дозволить швидко зрозуміти, хороша чи погана у вас репутація, чи потрібно турбуватися з приводу колекторів. Як дізнатися свою кредитну історію в Україні, де вигідно перекредитуватися під менший відсоток, читайте нижче.

Що таке кредитна історія і де вона зберігається

Кредитна репутація показує позики людини, історію їх погашення, залишок боргу, також відображається досвід поручительства. Так що не тільки позичальникам слід перевіряти свою кредитну історію по ІПН та паспорту, а й усім українцям, які виступають поручителями.

Дані в кредитній історії складаються з двох частин:

  1. Титульний лист, де буде ІПН заявника, його дані паспорта, адреса реєстрації.
  2. Опис - звіт про суму боргу, кількості прострочень, переглядах. Запит на дані дають зазвичай юридичні компанії, а не сторонні особи. Дізнатися чужу КІ без згоди людини не вийде.

Всі дані про отримані позички зберігаються в БКІ. Надходить інформація туди від МФО, банків, державних установ. Якщо Ви не будете оплачувати аліменти або комунальні платежі, то це буде записано в особистому фінансовому досьє. Найбільшою компанією, де можна подивитися кредитну історію, вважається Українське Бюро Кредитних Історій, скорочено УБКІ.

На що взагалі впливають записи в Бюро

У разі запиту даних вашої КІ, банки та інші фінансові структури дізнаються, що ви не сплатили свій борг, погасили займ з простроченням і т.д. Все це вплине на відповідь по заявці на отримання кредиту. Якщо відійти від питання отримання грошей в борг, то негативний рейтинг може стати відмовою у виїзді за кордон. При наявності простроченого боргу є ризик, що прикордонний відділ відмовить вам в проходженні паспортного контролю, поки ви не погасите заборгованість, пеню та відсотки.

Як кредитна історія впливає на працевлаштування

Прострочені позики впливають на емоційний стан співробітника, сам робочий процес, так як дзвінки колекторів можуть відволікати і нервувати людей. Замість роботи людина буде вирішувати свої особисті проблеми, шукати, де взяти кредит з поганою кредитною історією, щоб перекрити стару позику.

Саме тому більша частина роботодавців може запросити кредитну справу майбутнього співробітника, щоб зрозуміти, з ким вони мають справу. Якщо здобувач сумлінно погашає свої борги, то він буде відповідально підходити до роботи.

Як перевірити свою кредитну історію

Відповідно до ст.13 ЗУ «Про організацію формування та обігу кредитних історій», кожен житель нашої країни може раз на рік перевірити свій рейтинг в БКІ. Для цього потрібен паспорт і ІПН, а також їх копії, засвідчені нотаріально. Ці папери потрібно направити поштою в Бюро або віднести особисто, написати заяву.

Україна не може похвалитися великою кількістю Бюро, як США, але у нас зареєстровано понад 10 компаній, хоча працюють тільки 4 з них:

  • УБКІ
  • Перше українське бюро
  • МБКІ
  • Українське кредитне бюро

Ці фірми мають усю інформацією про позичальників в Україні, які коли-небудь брали позики.

Як безкоштовно дізнатися свою історію

Вище було сказано, що пакет особистих документів можна віднести в Бюро або вислати поштою за адресою: вул. Грушевського, 1д, м Київ, 01001. Приклад заяви можна взяти на сайті УБКІ. За регламентом компанія відповідає протягом 2-х робочих днів.

Как посмотреть в интернете

Это платная процедура, но она позволяет получить информацию всего за 50 гривен через такие каналы:

  • В Приват24 в розділі «Мої рахунки»-«Кредитний рейтинг»
  • На сайті Українського Бюро через особистий кабінет
  • Через додаток «Кредитна історія» от УБКІ для Android и iOS

Для відстеження своїх записів в особовій справі БКІ, можна використовувати сервіс «Статус контроль». Після його активації позичальники отримують повідомлення на смартфон про кожну зміну, що вноситься в Бюро.

Як взяти кредит, якщо немає КІ

Нові позичальники для банків - це окрема категорія клієнтів, до яких вони ставляться насторожено. Зазвичай людям видають кредити на мінімальні суми. Якщо мова йде про карту з лімітом, то буде доступно не більше 1 000 гривень, якщо про споживчу позику, то видадуть тільки 3 000 гривень.

Якщо потрібно взяти більше, то доведеться надати довідку про доходи, документи про наявність майна, закордонний паспорт з візами. Як тільки оплатите перший кредит без затримок, можна претендувати на збільшення суми позики. Така політика нагадує принцип роботи мікрофінансових компаній.

Як вигідно отримати кредит під менший відсоток

Не варто запускати свою кредитну історію, вирішуйте свої фінансові проблеми своєчасно. Для цього простіше звернутися в компанії, які видають кредити людям з гарною кредитною історією під значно менший відсоток. Це дозволить рефінансувати свої борги і вибратися з боргової ями і невигідних мікропозик.

Однією з таких є компанія «РеКредіт», яка дозволяє оформити кредит онлайн під менший відсоток в Україні. Можна без проблем отримати там потрібну суму грошей (до 100 000 гривень під 0,25% на термін до року) на погашення однієї або декількох кабальних позик. При цьому швидкі кредити видаються миттєво, кожна заявка буде розглядатися вручну, застосовується індивідуальний підхід.

Як виправити кредитну історію

Якщо фінансовий рейтинг зіпсований самим позичальником, то виправити його буде непросто. Доведеться знову брати нові позики, можливо, позики на карту з поганою кредитною історією або карту з мінімальним лімітом. Тільки після повного погашення боргу без прострочень, знову звертайтеся в банк. Можна ще додати оплачені комунальні рахунки без затримок протягом півроку - це теж показник фінансової дисципліни людини.

При перевірці кредитної історії може виявитися, що там є помилки. Деякі позики ви могли не брати, а записи в особовій справі з'явилися через те, що банк припустився помилки або стався збій в системі. Але тут потрібно в Бюро направити свою заяву, показати документи про повне погашення боргу, зв'язатися з банком. Зазвичай на врегулювання таких питань кредитору потрібно всього 15 днів.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, які по вашому загубленому паспорту встигли взяти позику, то одразу є потрібно звертатися в правоохоронні органи. Вони підтвердять факт втрати паспорта в період, коли була видана позика.

Скільки зберігається кредитна історія в Україні

Інформація про закриту позику, через яку у вас з'явилася погана кредитна історія, в УБКІ зберігається 10 років. Про непогашений борг - безстроково. Чекати, коли пройде стільки часу, щоб взяти нову позику, не варто, потрібно відразу займатися підвищенням якості своєї КІ.

Що таке кредитний рейтинг

Це числова оцінка, яка будується на підставі кредитної історії людини. Вона показує поточний стан фінансової дисципліни позичальника, його шанси отримати позику в майбутньому. Ряд фінансових порталів - finami.com.ua або finance.ua пропонують його дізнатися прямо у них на сайті. Для цього потрібно вказати свої особисті дані, ІПН, а через хвилину отримаєте відповідь.

Що означає кредитний рейтинг

Вимірюється він за шкалою від 0 до 1000. Якщо отриманий показник вище 800, то це говорить про те, що з вами банки будуть мати справу, так як у вас хороші дані. Якщо числове значення нижче 600, то це 3 бали, тому шанси на отримання грошей мінімальні. Якщо рейтинг в межах 600-800, то взяти нову позику буде важко. Простіше з показниками до 600 звертатися відразу в МФО, де особливо не дивляться на записи в Бюро, проте можна терміново взяти кредит з поганою кредитною історією.

Как улучшить свой рейтинг

Хороша історія в особовій справі формується при активному використанні кредитних продуктів і їх своєчасної оплати. Ступінь впливу прострочень на стан рейтингу зменшується з ростом терміну давності. Тобто непогашена вчасно позика в 2015 році - це для банків «краще», ніж закрита з затримками позика в 2020 році. В такому випадку кредитні аналітики обов'язково вивчать структуру прострочень. Через що вони виникли, як довго тривали, чи було судовий розгляд і так далі.

Ідеально, якщо особа принесе підтверджуючі документи про те, що на період прострочень вона була звільнена з роботи, намагалася підписати реструктуризацію з банком, але отримала відмову, або знаходилась на лікуванні. Щоб підвищити свій рівень, слід закрити поточні прострочення. Через 2 тижні можна знову пробувати подати заявку в банк або МФО. Такий термін названий не просто так, справа в тому, що банки раз в тиждень подають дані в Бюро, тому ваша інформація оновиться протягом 1-2 тижнів в системі.

Поліпшити свої записи в БКІ допоможуть дрібні позики, їх своєчасне погашення. Якщо є бажання, то кредитка з мінімальним лімітом, якій ви будете активно користуватися, теж допоможе реабілітуватися перед кредиторами. Намагайтеся частіше користуватися всіма доступними фінансовими продуктами, бажано короткостроковими, не забувайте погашати вчасно, тоді зможете знову звертатися в банки.