Шановні клієнти!
З 24 лютого по 24 березня наша компанія оголошує кредитні канікули для своїх клієнтів.
У цей період штрафи за несплачені платежі не нараховуватимуться.
Дія кредитних канікул може буде подовжена в залежності від ситуації в Україні.

Бережіть себе і своїх рідних! Віримо в перемогу України!

Як захиститися від шахраїв онлайн кредитів?

Як захиститися від шахраїв онлайн кредитів?

Великий попит на онлайн-кредити і простота отримання грошей через мікрофінансові організації відкрили ящик Пандори для шахраїв. Вони крадуть особисті дані людей, щоб використовувати їх для отримання позик. Що робити, щоб за Вас не взяли шахрайський кредит онлайн і як вчинити в ситуації, коли вже потрапили до рук зловмисників, читайте нижче.

Як працюють шахраї з кредитами

Щоб заманити клієнтів в свої пастки, шахраї:

  1. Розсилають листи на електронну пошту з вигідними пропозиціями. Вони обіцяють кращі умови кредитування в порівнянні з МФО і банками.
  2. Обдзвонюють клієнтів з пропозиціями отримати позику за низькою ставкою.
  3. Знаходять потенційних клієнтів через онлайн-сервіси з підбору позик.

Відсутність належної уваги до безпеки операцій для отримання онлайн кредитів, що проводяться в інтернеті, робить українців беззахисними перед шахраями. Дотримуйтесь наших порад, щоб захистити себе від неприємних ситуацій.

Популярні схеми обману

Найактуальніші варіанти отримання позик нечесним шляхом:

  • Через помічника - кредитного брокера, який ніби як надає допомогу у видачі грошей.
  • Кредит по копії підробленого або чужого паспорта.
  • Кредитування по чужому оригіналу паспорта, куди шахраї вклеюють своє фото.

Останній випадок - найпопулярніший, якщо дізнаєтеся про втрату документів, то відразу звертайтеся в поліцію. Обов'язково напишіть заяву про зникнення, візьміть довідку про втрату документа. Це дозволить в майбутньому довести, що всі позики, взяті на ваше ім'я по втрачених документах, будуть шахрайськими.

Способи отримання персональних даних

Фішинг - крадіжка особистих даних, включаючи логін і пароль з метою отримання даних банківської карти. Часто для такої операції авантюристи використовують поштову розсилку, яка містить посилання на неіснуючі сайти. Також при оформленні позик МФО проводять спрощену верифікацію.

Компанії просять клієнтів надіслати їм копії паспорта, фото з документом в руках. Саме за таких умов шахраям простіше простого підробити зовнішність власника документа.

Чи можна взяти кредит на людину без його відома

Мікрофінансові організації, банки та кредитні товариства завжди перевіряють особу клієнта. Якщо гроші видають у відділенні, то просять пред'явити ID-карту, ІПН, звіряють фото і підпис. При втраті паспорта, шахрайство полягає в підробці документів і підпису при отриманні онлайн кредиту.

Як шахраї отримують позики на чужі паспорти?

Схема з обманом в онлайн кредитах виглядає таким чином:

  • Процедуру отримання позики роблять від імені жертви.
  • У заявці шахраї вказують особисті дані жертви, додають туди копії ІПН та ID-карти, номер телефону, адреса електронної пошти, дані карти.
  • Роблять фото з документом в руках.

В кінці залишиться тільки отримати гроші на ім'я власника ID-карти, а ось кошти йдуть на карту шахрая.

Копія чужого паспорта

Онлайн-кредитування та сканкопії документів спростили завдання оформлення позики за чужими документами. Знизити ризик використання ваших документів можна при постійному контролі своєї кредитної історії в БКІ. Раз на рік можна безкоштовно запросити свої дані. На додаток до цього можна підключити смс оповіщення, яке дозволить бути в курсі всіх змін в особовій справі.

Отримання кредиту по втрачених документах

При втраті особистих документів слід відразу підійти в поліцію. Тільки більш рання, порівняно з датою отримання кредиту, дата заяви в державних органах стане аргументом при розгляді з МФО або банком. Якщо за вашими документами вже взяли онлайн-кредит, то спростувати обман можна через фінансову установу, яка вимагає від Вас гроші.

Що робити якщо шахраї оформили на Вас кредит?

Для початку потрібно звернутися до фінансової компанії, потім - в Національний банк України, при необхідності - в поліцію. Нижче розглянемо всі дії поетапно.

Написати заяву кредитору

Для початку відвідайте банк, кредитну спілка, мікрофінансову організацію, де вас просять повернути борг, який Ви не брали. Напишіть заяву про обман з онлайн-кредитом, розкажіть ситуацію, підкресліть, що ID-карта, ІПН надавали не Ви, підпис підроблений. Якщо паспорт втратили або його вкрали, то прикладіть довідку з поліції. При спілкуванні з співробітниками МФО по телефону, обов'язково записуйте все розмови, тоді зможете зібрати потрібну доказову базу, якщо справа дійде до суду.

Скарга регулятору

Обов'язково зверніться зі скаргою до Національного банку України, якщо мікрофінансова організація не йде назустріч. Мета цієї заяви - проведення перевірки ситуації, що склалася, отримання пояснень з боку МФО. Регулятор обов'язково запросить звіт про розслідування, так що Ваше прохання не залишиться без уваги. За бажанням можна звернутися до Департаменту Кіберполіції Нацполіціі України.

Звернення в поліцію

Не завадить підійти в поліцію і написати заяву про вчинення кримінального правопорушення, пов'язаного з оформленням позики на Ваше ім'я. Це важливо, тому що правоохоронний орган зафіксує факт шахрайства з онлайн-кредиту, внесе дані до реєстру ЄРДР.

Допомога юриста

У процесі справи жертвам доводиться спілкуватися із співробітниками мікрофінансової організації, заповнювати заяву в поліцію, збирати докази, заповнювати багато заяв, подавати прохання - це все потрібно для того, щоб довести свою непричетність до обману по кредиту онлайн.

Заключною стадією вважається складання позовної заяви до суду про визнання договору недійсним. Все це складно для непідготовленої людини, так що можна довірити таку роботу юристам. Після того як виграєте суд, доведеться написати заяву в БКІ, щоб вони видалили записи про цю ситуацію з шахрайським позикою.

Як захистити себе в майбутньому

Найефективніший спосіб зберегти свої нерви і особисті дані від шахраїв - використання спеціального софту для блокування небажаних повідомлень і дзвінків. Для девайсів на базі ОС iOS і Android розроблені спецпрограми з базою сумнівних номерів телефонів, а в останніх прошивках Android в програмній оболонці MIUI від корпорації Xiaomi вже є штатна антиспам-система. Просто використовуйте всі можливості.

Також використовуйте наступні поради:

  • Не давайте нікому свій паспорт, не залишайте його без нагляду, не передавайте в заставу.
  • Не дозволяйте робити копії з оригіналу ID-карти або паспорта, не розписуйтесь на них без вагомої причини.
  • Чи не шліть незнайомцям свої скани документів.
  • Вказуйте особисті дані і паролі тільки на захищених сайтах. Головна ознака хорошого сайту - наявність значка закритого замка. Такі можна легко помітити при відвідуванні великих банків або страхових організацій.
  • Не давайте невідомим осіб особисті дані в соціальних мережах, по телефону, якщо їх просять, наприклад, для отримання відшкодування від ПФ, грошей за радянськими ощадкнижках.

Важливо відзначити, що хоч кредитні організації та несуть масові збитки від шахраїв, але вони теж зацікавлені в затриманні шахраїв. Великі кредитори намагаються співпрацювати зі слідством, якщо заведено кримінальне провадження.

Наскільки надійна верифікація позичальника в МФО

Процедура отримання позики в мікрофінансової організації набагато простіша, ніж у банку. Але на етапі подачі документів клієнти піддаються хорошій перевірці з боку компанії.

Установи намагаються перевіряти:

  • ІПН
  • Кредитну історію
  • ID-картку
  • Електронну пошту
  • Банківську картку
  • Місцезнаходження здобувача позики (за рахунок співпраці з мобільними операторами)
  • Профіль в соціальних мережах людини і т.д.

Найнадійнішою верифікацією даних є сервіс BankID, тільки великі та надійні МФО наважуються працювати з ним. Перевірка даних йде через банк, де обслуговується клієнт. Також добре себе зарекомендувала авторизація на сайті мікрофінансової організації за допомогою ЕЦП і ID-card. До речі, провайдером і власником софта BankID є Національний банк України. В результаті використання таких сервісів виходить об'єктивна картина, тому шахраям складно втілити в життя свої схеми.