Шановні клієнти!
З 24 лютого по 24 березня наша компанія оголошує кредитні канікули для своїх клієнтів.
У цей період штрафи за несплачені платежі не нараховуватимуться.
Дія кредитних канікул може буде подовжена в залежності від ситуації в Україні.

Бережіть себе і своїх рідних! Віримо в перемогу України!

Як безпечно позичити гроші? Вибираємо компанії та способи кредитування без ризиків?

Як безпечно позичити гроші? Вибираємо компанії та способи кредитування без ризиків?

З появою фінансових проблем зайняти гроші виглядає цілком розумним рішенням. Є різні варіанти, куди можна звернутися за позикою – до ломбардів, МФО, банків, родичів. Для зручності багато МФО пропонують кредити на карту онлайн, коли не потрібно приходити в офіс, залишати документи та чекати на відповідь. Такі послуги працюють без вихідних та цілодобово. Це зручно та безпечно.

Кредит та мікропозика – у чому різниця

Кредитні організації, де можна позичити грошей в Україні, можна поділити на 2 великі структури – МФО та банки. Умови скрізь різні, тому важливо розуміти відмінність цих установ одна від одної.

Різниця між кредитними структурами в наступному:

Якщо в банку будуть раді позичити гроші онлайн на картку терміново фізичним особам віком від 22 років, то в мікрофінансових установах можуть видати кошти 18-річному студенту. Робочий стаж, якість кредитної історії немає для МФО значення.

Зайняти грошей до зарплати можна в банку, якщо пройдете за всіма критеріями оцінювання, але на заповнення заявки може піти до 30 хвилин, а розглядати анкету банки можуть днями. У мікрофінансовій організації все простіше – видають кредити протягом 15-25 хвилин нових клієнтів, а старі позичальники можуть отримати мікропозики протягом 5 хвилин.

Двері банків зачиняються зазвичай близько 17-18 години, є перерви, у свята та вихідні кредити вони не видають. І в цьому випадку, коли не знаєш, де позичати гроші, починаєш звертатися до МФО. Заявку на позику можна залишити будь-якої миті, а гривню відразу перераховують на банківську картку. Потім можна витратити гроші на власний розсуд.

У банку готові видати готівкою або на картку, як і в МФО. Тільки в останній структурі переводять позику на картку будь-якого банку, а от у банку виплатять кошти лише на свій пластик.

Видають кредити у банку зазвичай терміном від 3-х місяців, а МФО – від 1-го дня.

Банкам невигідно видавати від 500 гривень усім охочим, мікрофінансові організації – інша річ, оскільки вони спеціалізуються саме на мікропозиках.

  1. Вимоги до позичальників
  2. Швидкість видачі грошей
  3. Графік роботи
  4. Спосіб отримання позики
  5. Термін видачі
  6. Сума

Можна зробити невеликий висновок, що в банки краще звертатися за великими та довгостроковими кредитами – на покупку авто, заставу нерухомості, за іпотекою. Важливо мати при цьому офіційне працевлаштування, високий дохід та чисту кредитну історію. А ось позики у МФО виручать до зарплати, а також тоді, коли позичальник не проходить за критеріями кредитування банку.

Яким чином можна позичати гроші на карту

Як ми вже говорили вище, коли українці шукають, у кого можна позичити гроші, то звертаються до банків чи МФО. І якщо банки ретельно перевіряють свого клієнта, особливо кредитну історію та розмір доходу, то в мікрофінансових установах набагато простіше позичати гроші під відсотки, хоч на 2 дні, хоч на 1,5 місяці.

Нижче розглянемо, як можна отримати позику до МФО:

  • Взяти кредит онлайн на картку банку

Найшвидший спосіб позичити гроші на карту. При цьому суми видають невеликі – до 25 000 гривень, натомість кредитор не ставить багато запитань, не потребує пакету документів. Достатньо мати підключенням до інтернету, трохи вільного часу, паспорт та ІПН на руках.

  • Отримати кредит готівкою у відділенні МФО

Такий варіант нагадує отримання кредиту в банку, але відмінності все ж таки є. Для початку умови кредитування та оцінки такі самі, як і при отриманні кредитів через сайт. Звертаються до менеджерів МФО найчастіше люди похилого віку, які не порозумілися з інтернетом. Іноді за кредитами у відділення йдуть українці, які мають питання щодо кредитного договору, хто потребує роз'яснень щодо оплати та інших моментів.

Інші способи позичати онлайн

Крім онлайн та офлайн оформлення кредиту в МФО, можна вибрати інші варіанти, де найкраще зайняти гроші онлайн:

  • Позичити у рідних та друзів.

  • Взяти кредит під заставу ПТС у ломбарді.

  • Оформити кредитну картку у банку.

Щодо останнього варіанта є нюанси. До пандемії банки охоче видавали картки з мінімальним кредитним лімітом, тому питань щодо того, де краще позичати онлайн, в українців не виникало. З 2020 року кредитори урізали ліміти, щоб уникнути непогашення за боргами. Саме тому новим клієнтам взяти картки з кредитним лімітом стало набагато важче.

Що потрібно знати про кредитну компанію

Перед тим, як зайняти гроші онлайн на картку, важливо вивчити інформацію про МФО, щоб подати заявку до надійного закладу. Для початку подивіться дані на сайті Нацбанку за посиланням https://kis.bank.gov.ua/, щоб зрозуміти, пройшла організація перевірку регулятора чи ні. Якщо там немає нічого про обрану вами кредитну компанію, то краще з нею не працювати.

Зверніть увагу на такі моменти:

  1. Наявність авторизації на сайті через BankID, сертифікат безпеки PCI DSS.

  2. Прозорі умови одержання позики.

  3. Інформацію у договорі, де має бути описано як сума неустойки, а й умови нарахування відсотків.

  4. Графік погашення, також на сайті має бути зазначена річна відсоткова ставка.

Пам'ятайте, що для кредитів, вищих за сумою мінімальної зарплати (з січня 2021 року – 6000 гривень), фінансова організація зобов'язана надати паспорт споживчого кредиту.

Як правильно вибрати вигідні умови позики

Якщо у вас є друзі або родичі, у яких можна зайняти гроші онлайн швидко, то можна вас з цим привітати. Всім іншим доводиться шукати інші методи. При цьому слід звертати увагу на важливі особливості кредиту, щоб вибрати найвигідніший варіант.

Ставка за кредитом

Нарахування плати за користування позиковими грошима відбувається щодня. Розмір залежить від МФО та варіюється від 1,3% до 2% на день.

Умови оплати

Погасити заборгованість у МФО можна у різний спосіб. Найчастіше позичати онлайн без паспорта можна з оплатою через особистий кабінет, на сайті МФО без попередньої авторизації, через термінали, які є майже в кожному супермаркеті, в касі банку. Багато хто дозволяє погасити борг за допомогою Google Pay або Apple Pay.

Документи

Не слід сприймати підписання кредитного договору онлайн як формальність. Саме в цьому документі наведено всі параметри безпечного кредиту онлайн – умови оплати, розмір штрафів, наявність додаткових платних та безкоштовних послуг. І найважливіше – повна вартість позики.

Кредитна історія

Щоб зайняти гроші онлайн без відсотків, можна за наявності гарної кредитної історії спробувати зробити це у банку. Якщо не вийде, то сміливо звертайтесь до МФО. Там на закриті прострочення минулого ніхто не звертає уваги. Важливо не мати відкритих прострочених позик, тому що в цьому випадку буде відмова.

Акційні пропозиції та бонуси новим клієнтам

Якщо раніше не співпрацювали з МФО, не знаєте, як безпечно позичити гроші, краще вибирати кредиторів, які пропонують позики безкоштовно. Йдеться про кредити під 0%, які видають деякі МФО України для залучення нових позичальників. Важливо сплатити борг вчасно, інакше буде перерахунок за стандартною ставкою.

Часті питання

Онлайн кредит на карту чи офлайн: як краще зайняти гроші онлайн в Україні?

Обидва варіанти хороші, якщо не знаєте, де можна зайняти гроші онлайн. Але за онлайн-кредитом не потрібно нікуди ходити, видають гроші на карту через сайт. Якщо є небагато часу, хочете поставити запитання менеджерам, потребуєте паперового договору, який можна почитати неспішно поруч із фахівцем, то краще йдіть за офлайн кредитом до банку або відділення МФО.

Немає гарантії на 100%, що вам видадуть гроші через сайт чи у відділенні. Відмовити має право будь-яка кредитна організація, і вони можуть навіть не розкривати причини негативної відповіді. Пам'ятайте, що максимальні шанси мають українці, які отримують стабільний дохід, які раніше вже брали в цій організації кредити, працюють на підприємстві від 6 місяців і вище, не мають прострочок за кредитами.

Кредитна історія

Обов'язковою умовою підписання договору щодо отримання споживчого кредиту в Україні є згода позичальника на доступ до особистої інформації. Йдеться про якість кредитної історії, доступу до неї, використання з боку МФО, внесення до неї нових даних, якщо людина братиме кредит на картку. Особливості роботи кредитних компаній описані у ЗУ «Про організацію формування та обігу кредитних історій». Якщо клієнт відмовляється надавати свої дані про попередні оплати, то МФО має право відмовити у видачі позики.

Розрахунок ставки за позикою

Відсоток оплати в день і рік буде відомий позичальнику ще до підписання кредитного договору - це відкрита інформація. Наявність кредитного калькулятора на сайті дозволяє точно розрахувати суму переплати та дізнатися про дату закриття заборгованості.

Як погашати

Вносити оплату за кредитом можна у різний спосіб, оскільки МФО пропонують комфортні умови закриття боргу. Просто виберіть найзручний варіант.

Правове регулювання позик в Україні

При отриманні кредиту онлайн потрібно підписати електронну угоду за допомогою одноразового пароля, який позичальник отримує на свій мобільний телефон. Попередньо радимо прочитати документ, який перед підписанням прийде клієнту МФО на пошту. Важливо знати, що електронний договір має таку саму юридичну силу, як і паперовий варіант згідно ЗУ «Про електронні довірчі послуги».

Штрафні санкції за порушення договору про позику

З січня 2021 року вступив новий ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо споживчого кредитування, формування та обігу кредитних історій» № 891-ІХ. Документ регулює розмір штрафу для позик до 6000 гривень, яка не перевищує 2-ї суми кредиту. Якщо вдалося отримати позику вище 6 тис. гривень, то пеня не повинна бути вищою за ½ кредиту. При цьому закон регулює лише пеню та інші штрафи, але не стосується інших платежів, які можуть йти за договором.